Plastične epruvete

Podjetje

Ifap S.p.a.

pdf

I.F.A.P. s.p.a. (www.ifap.it) je proizvajalec plastenk ter plastičnih epruvet za živilsko in neživilsko industrijo.
Podjetje se nahaja v kraju Palmanova v Italiji in je bilo ustanovljeno leta 1963. V letu 2018 se je združilo s podjetjem Garda plast s.p.a. in tako so postali eni največjih proizvajalcev epruvet v Italiji, s ciljem proizvajati 4 milijarde epruvet na letni ravni.
Podjetje je specializirano za proizvodnjo PET epruvet in plastenk za vodo za gazirane pijače, sadne sokove, za mleka in mlečne izdelke, olja za živilsko industrijo in detergente. V sektorju mleka in mlečnih izdelkov so najmočnejši na področju Italije in vzhodne Evrope. V podjetju imajo trenutno 15 stiskalnic za epruvete in eno pihalko za proizvodnjo plastenk. Na leto proizvedejo 3 milijarde epruvet, s ciljem nenehnega povečevanja proizvodnje in razvoja. Na letni ravni fakturirajo cca. 70 mio eur.

Kupcu ponujajo najprimernejšo embalažo za zaščito svojega izdelka z lahkimi, funkcionalnimi in okolju prijaznimi rešitvami. V podjetju posvečajo veliko pozornost raziskavam, razvoju in tehnologijam, saj se zavedajo da lahko le tako sledijo trgu in potrebam svojih kupcev. Tako svoje izdelke proizvajajo iz ne recikliranega in recikliranega PET materiala. Ker sledijo politiki naravnega okolja so se usmerili tudi v proizvodnjo BIO-PET epruvet, ki so sestavljene 30% iz sladkornega trsa in sladkorne pese. Prav tako proizvajajo epruvete iz recikliranih materialov R-PET v kombinaciji z Bio-PET materiali. Veliko izdelkov kot so sokovi, mleko in mlečni izdelki pakirani v PET, potrebujejo posebno zaščito za svetlobo in zaščito za pline. IFAP ponuja več rešitev: UV pregrado, večplastne epruvete (bela PET/črna PET/bela PET), enoslojne epruvete mat, zaščito za pasterizacijo, zaščito za alkalije.
IFAP proizvaja tudi epruvete za plastenke za jedilno olje od 75 do 1000 ml ter v sektorju detergentov, kjer se ukvarajajo z razvojem novih tehnologij, s ciljem zmanjšanja teže embalaže in preizkušanja ekoloških rešitev za različne vrste izdelkov, tudi pri visoki kislosti.
Surovine
Epruvete so lahko sestavljene iz nerecikliranega materiala PET ter tudi iz recikliranega materiala PET t.i. R-PET. Uporabljen recikliran PET izvira iz rastlin, ki jih je potrdila EFSA in se ga lahko uporablja tudi do 100% celo v živilskem sektorju v državah, kjer je to dovoljeno. IFAP ponuja kombinacijo materialov tudi R-PET skupaj z BIOPET.
BIO-PET
Še en korak IFAP-a k obnovljivim virom je uporaba Bio-PET. Bio-PET vsebuje 30% surovin, ki izhajajo iz obnovljivih virov t.j. sladkornega trsa in sladkorne pese, namesto da se uporabljajo izdelki, pridobljeni iz nafte.
BIO-PET + RPET
Portfelj IFAP vključuje tudi 100% reciklirane predmete (ECO), proizvedene z R-Pet iz recikliranih materialov in Bio-PET iz obnovljivih virov.

IFAP je v svojih letih delovanja pridobil certifikate UNI EN ISO 9001:2008 in BRC/IOP. Podjetje je zelo poznano na področju vzhodne Evrope, v Italiji pa spada med največje proizvajalce epruvet.

Več o proizvajalcu: IFAP